פניצילין
סובל מדלקת גרון? סינוסיטיס? הרופא רשם
אנטיביוטיקה? יש להניח שהיא ממשפחת הפניצלין. פניצילין הוא המרכיב העיקרי בסוגים רבים ושכיחים של אנטיביוטיקה כיום, הניתנים לטיפול במחלות זיהומיות שונות, הנגרמות על ידי חיידק. על הדרך המקרית והמופלאה בה התגלה הפניצילין, על השינוי הדרנטי שחולל הפניצילין בחיינו, על שכיחות השימוש בו כיום ועל ההשלכות של השימוש בו- כל זאת ועוד לפניכם.
מהו פניצילין?
פניצילין הוא חומר אנטיביוטי המופרש באופן טבעי המופרש על ידי זן מסויים של הפטרייה הנקראת Penicillium chrysogenum. פניצילין הינו בעל תכונה אנטיבקטריאלית, כלומר- קוטל חיידקים. על כן הוא משמש לייצור של תרופות אנטיביוטיות רבות ושונות.
פניצילין- הגילוי
פניצילין התגלה לראשונה בשנת 1928 על ידי אלכסנדר פלמניג, רופא וביוכימאי מאוניברסיטה בריטית. הגילוי היה למעשה מקרי, כאשר פלמינג שם לב כי על צלחת פטרי עליה גדלו חיידקים מסוג Staphylococcus aureus התפתח זיהום פטרייתי. המוזר היה שבאיזורים בהם התפתחה הפטרייה נפגעו ונהרסו מושבות החיידקים.
השימוש בפניצילין כתרופה אנטיביוטית החל רק כעשר שנים לאחר מכן, בשנת 1941 (מלחמת העולם השנייה). עוד לפני השימוש באנטיביוטיקה מסוג פניצילין, היה קיים השימוש באנטיביוטיקה מסוג סולפה.
מאז גילוי הפניצילין ירדה באופן משמעותי התמותה ממחלות שנחשבו בעבר לקטלניות כגון דלקת ריאות. מחלות רבות אשר בעבר הביאו למותם של מיליוני אנשים נכחדו לגמרי מן העולם הודות לפניצילין.
פניצילין- איך זה עובד?
פניצילין גורם להרס של דופן תאי החיידקים ובכך פוגע בהם.
פניצילין בשימוש כיום
כיום פניצילין הוא הבסיס לתרופות אנטיביוטיות שונות ורבות. כגון: מוקסיפן, אוגמנטין. השימוש באנטיביוטיקה על בסיס פניצילין נעשה שכיח ורווח מאד. פניצילין משמש לטיפול במחלות שונות הנגרמות על ידי זיהום חיידקי כמו: דלקות, אוזניים, דלקת גרון, דלקת ריאות, דלקת בדרכי השתן, דלקות עור שונות ועוד.
התרופות האנטיביוטיות המבוססות על פניצילין קיימות בצורות שונות: להזלפה תוך ורידית, לנטילה דרך הפה בצורה של סירופ או טבליות, בצורת טיפות לטיפול מקומי (כמו טיפות עיניים למשל) ובצורת משחות לטיפול חיצוני.
פניצילין- השלכות
השכיחות הגבוהה בשימוש בפניצילין גורמת לחיידקים מסוגים שונים לפתח עמידות לפניצילין. כך יורדת יעילותן של תרופות אנטיביוטיות המבוססות על פניצילין. החוקים והמדענים מקיימים מעין מרוץ תמידי כדי להתגבר על סוגי העמידות שמפתחים החיידקים כנגד התרופות הנטיביוטיות השונות.
כחלופה, ניתן לפנות לאנטיביוטיקה טבעית בשם
חותם הזהב. אנטיביוטיקה טבעית חותם הזהב אינה מזיקה לגוף ונותנת לנו את הפריבילגיה שבהפקת התועלת מהאנטיביוטיקה בלי תופעות הלוואי והנזקים הנלווים. אנטיביוטיקה טבעית חותם הזהב היא כזו, שהחיידקים לא מפתחים עמידות כנגדה ועל כן יעילותה גבוהה מאד ונשמרת לאורך זמן.
אנטיביוטיקה - מאמרים נוספים